AstraZeneca проваля кампанията по ваксинация в България?

Здравното министерство е изпратило остро писмо до един от производителите на ваксини – „АстраЗенека“ (AstraZeneca), съобщи NOVA, като отбелязва, че разполага с документа.

В него се констатира, че към този момент има сериозно забавяне на доставките на ваксини от страна на компанията. Като пример – на 1 март България вероятно ще получи само 52 хиляди дози от препарата, въпреки че по план те трябва да са над 142 хиляди.

Затова здравният министър настоява компанията спешно да изпрати 52-те хиляди дози от препарата към България още утре, като сме готови да осигурим въздушен транспорт за целта.

За възможността да се изпрати самолет, вече спомена премиерът Бойко Борисов.

В писмото се посочва и че масовата ваксинация у нас се движи с много високо темпо. А с липсата на ваксини, „АстраЗенека“ „отнема надеждата на хората“, цитира NOVA.

Припомня се, че страната ни е заявила повече от 4.5 млн. дози от ваксината. 450 000 дози е било планирано да пристигнат през първия месец от старта на доставките.  Отбелязва се още, че след като разрешението за препарата е дошло в края на януари, България е очаквала първите 450 000 дози през февруари. 

dir.bg

Facebook Коментари