Повредена греда на мост създава скоростен капан на „Тракия“

Повредена греда на мост създава скоростен капан на "Тракия"

Освен 40-те километра между разклона за Чирпан и Стара Загора, в които е в сила ограничение на скоростта от 90 км/ч, на магистрала „Тракия“ има още един капан за шофьорите, които не следят знаците и се движат с разрешената за аутобан скорост. Става въпрос за района на пътен възел Мухово в посока Бургас, където ограничението е още по-сериозно – 70 км/ч.

Това ще рече, че ако се движите със 140 км/ч, колкото по принцип е разрешено на магистрала, ви заплашва глоба от 800 лева. Разбира се, мястото е любимо на пътните полицаи.

Ситуацията става още по неприятна заради факта, че в района има спускане и превишаването на скоростта може да стане и неусетно. Каква е причината това ограничение да стои от години и какво е направено, за да бъде премахната тя, попита на редакционната поща читател на „Дневник“.

Заради повредената греда е забранено преминаването през аварийната лента
Заради повредената греда е забранено преминаването през аварийната лента

Потърсени за коментар от Агенция „Пътна инфраструктура“, коментираха за „Дневник“, че причината за ограничението е увреждане на крайната греда на мостовото съоръжение на пътен възел „Мухово“, което преминава над първокласния път София-Пловдив. Тя е пострадала след удар от камион с извънгабаритен товар.

От АПИ уточняват, че временната организация на движение между 45 и 46 километър на магистралата ще остане до възстановяването на мостовото съоръжение. За разлика от вече цитирания участък от „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора, по който вече се работи, то кога ще се ремонтира проблемният мост в Софийско не е ясно. „За ремонта му е необходимо да се изготви проект и значителен финансов ресурс, който на този етап не е осигурен“, е краткият коментар от АПИ.

Проблемният мост.
Проблемният мост.

„През тази година беше извършено цялостно обновяване на 5 виадукта на АМ „Тракия“ – при 13-ти, 15-ти, 17-ти, 18-ти и 20-ти км, и движението по тях беше възстановено в началото на летния сезон. АПИ поетапно ремонтира мостовите съоръжения и виадуктите по автомагистралите, съобразно експлоатационното им състояние“, уточняват още от агенцията. Това обаче едва ли успокоява много шофьорите, заплашени от солена глоба на на пръв поглед идеален участък от магистралата.

Facebook Коментари