Цветанов обяви правителството за некомпетентно пред Румен Радев

Тежки упреци към правителството на Бойко Борисов отправи бившият му партиен заместник в ГЕРБ Цветан Цветанов на разговора си с президента Румен Радев в неделя. Цветанов беше поредният лидер на извънпарламентарна партия, когото държавният глава покани за консултации по повод необходимите мерки за успешното провеждане на предстоящите парламентарни избори.

Цветанов заяви, че партията му „Републиканци за България” е готова за избори на 28 март – датата, която президентът обяви неофициално преди няколко седмици. Но веднага посочи, че ще се наложи тази дата да бъде променена. „Не защото не са готови политическите партии. Просто изпълнителната власт не е в състояние да проведе безупречни, прозрачни и честни избори в условията, които имаме днес”, обясни той.

„Това, което наблюдавахме и чувахме в медиите от изпълнителната власт, че са готови за 28 март, ние всички станахме свидетели на тази готовност от страна на държавата при посрещането на втората вълна на пандемията. Летните месеци и началото на есента на миналата година чувахме гръмки обещания, че всичко е наред, а видяхме, че по смъртност страната ни стана на първо място”, нападна бившият втори в ГЕРБ кабинета „Борисов”. Той поиска от президента да се съобрази с това и да определи „по-разумна дата”.

Цветанов демонстрира недоверието си към своите бивши съпартийци и с едно необичайно предложение – да се сменят в месеца преди изборите областните началници на МВР. „Това, което ние предлагаме, за да има едно допълнително спокойствие в гражданите, че когато някой опорочава изборния процес той ще бъде санкциониран, е да има ротация на всички областни директори на полицията, защото това ще даде възможност да се прекъснат зависимостите и определени други интереси, които определени хора на място биха могли да упражнят”, изтъкна той. И наблегна, че това трябва да важи особено за районите с ромско население. Тази идея заинтригува държавния глава, който посочи, че това е в правомощията на изпълнителната власт, но по въпроса трябва да се проведе дискусия.

Водачът на „Републиканци за България”, която никога не се е явявала на национални избори, си поиска и участие в секционните избирателни комисии. По думите му извънпарламентарните партии трябвало да запълнят незапълнените квоти от парламентарно представените партии. Той подкрепи инициативи, зад които застанаха и другите опозиционни формации извън Народното събрание – да се предава пряко онлайн броенето на бюлетините и да се въведе гласуване по пощата.

АБВ ПРЕДЛАГА ГЛАСУВАНЕ В ДВА ДНИ

След срещата с „републиканците“ президентът разговаря и с представители на АБВ – партията на бившия държавен глава Георги Първанов. Радев посочи, че общата задача на политическите сили е да потърсят най-подходящите решения и мерки за сложната обстановка, в която ще се провеждат изборите. „Изцяло споделяме притеснението ви, че изборите ще бъдат в особена среда, но пък ние имаме притеснението, че от друга страна ГЕРБ ще се опитат да ги направят в някаква степен традиционни – с купуването на гласове, с принудителния административен вот, с корпоративния вот“, отговори настоящият лидер на АБВ Румен Петков.

Той предложи изборите да се изместят напред във времето и да се проведат в два дни – да стартират на 15 май, да се прекратят временно вечерта на същия ден, да се подновят на 16 май сутринта и да продължат до обед. Така според Петков ще се избегне претоварването на секционните избирателни комисии. Той подкрепи въвеждането на видеонаблюдение в секциите, до което наблюдателите и партийните застъпници да имат пряк достъп. И се изказа критично за избора на машини за гласуване, като предложи отлагането на изборите за по-късна дата да се използва, за да се закупят устройства от български производители.

Румен Радев коментира, че гласуването в два дни ще породи голямо логистично натоварване, както и масово недоверие сред гражданите за това дали ще бъдат опазени техните гласове през нощта. А на критичните забележки срещу машинния вот отвърна така: „Факт е, че действията по машинното гласуване се предприемат критично късно. Това обаче не означава, че трябва да пораждаме недоверие в машинното гласуване, което е призвано да реши два проблема – с недействителните бюлетини и машинациите по броенето и оформянето на протоколите.“

sega.bg

Facebook Коментари