Учители към Бойко: Много пари сте дали за образование – правите всичко за нас!(Видео)

Премиерът Бойко Борисов продължава днешната инспекция в страната, след като по-рано посети Разлог и Добринище.
Той бе посрещнат от десетки учители в едно от най-големите села в района – Брезница, в ремонтирано училище за над 1 млн. лв., в което е направено освен саниране и чисто нова отоплителна система, спортен салон и технически кабинети.

„Има три кабинета с нова лаборатория, нова спортна зала. Децата много се радват. От 2002 г. съм в системата на образованието и досега не помня никога такива средства да са отпускани. Аз като бях на възрастта на колегата тук, заплатата ми беше 150 лв. Сега взимат начинаещите по 1200 лв. и затова виждате колко млади учители имаме. А старшите са и на 1400 лв.“, каза директорът на училището, а всички учители отчетоха, че за първи път се прави нещо за тях и мотивацията им е много висока. „Не само са важни заплатите, но и това, че децата вече учат в хубави, топли, ремонтирани училища, с модерна техника и кабинети“, категорични бяха те.

Борисов пък се възхити от спортния салон, който е със специална настилка и е чисто нов. „Направили сме в страната над 50 салона, вече даже не ги помня. Защото в един момент се оказа, че освен компютри, трябва и място за спорт и направихме и двете“, отчете премиерът. Директорът пък обясни, че тук освен салона е направена и баня с душоме и топла връзка с училището, за да могат децата да спортуват ефективно.

Кметът пък помоли Борисов да помисли дали могат да им помогнат за детската градина, която трябва да се направи по-голяма, тъй като има много деца, а по оперативните програми средствата са само около 30% от необходимото. В селото живеят над 4000 души и расте, съобщи още той. Премиерът обеща да потърси пари и отново припомни, че с ДПС са противници на изборите, но когато става дума за образование, здраве и нуждите на хората, кабинетът работи еднакво и помага на всички.

После премиерът разгледа и обновени църква и джамия. „Ето виждате ги – една срещу другата, те са мост между хората и ние не делим никого“, отчете Борисов.

В Дъбница също десетки уители посрещнаха премиера, като една от преподавателките беше приготвила за него и министър Вълчев домашна питка. Те също се похвалиха с изцяло нова постройка за 228 хил. лв., финансирана от Министерство на образованието. „Имаме сега олимпиада по математика в една от стаите“, уточни една от учителките и го покани да ги посети, а Борисов каза, че не иска да притеснява децата. Учениците обаче обявиха, че искат да му благодарят, защото много им харесват новите класни стаи и компютри.

Борисов видя и новите шкафчета и припомни, че са дадени близо 12 млн. лв. , за да има във всички училища в цяла България такива шкафчета с ключове, където децата да си оставят принадлежностите и да не се налага да ги носят на гръб.

Учителите отчетоха, че е много важно, че премиерът не дели районите и хората, а се прави еднакво за всички. „Когато имаш образование, никой не може да те излъже“, отчете той, а учителите казаха, че Дъбница е пример за етническо разбирателство, като имат представители на цели 4 етноса. „Имаме си всичко и сме благодарни на правителството, че не спира да мисли за нас. Сега се надяваме да ни помогнете и за това“, помолиха учителките, а Борисов каза, че няма да ги остави. „Сега правим в Хаджидимово и после ще търсим пари и за вас“, обеща той.

Местните поискаха от зам.-министър Нанков, който също е с него, да им помогне за укрепване на дере в района.

„Благодарим на г-н Адемов, че и той работи постоянно за целия народ в Брюксел. Той е наш човек и тук при нас е жена му. Благодарение на вас имаме такъв евродепутат и има такава толерантност. За пръв път е това при вас и не ни разделяте“, казаха още местните, а премиерът заяви, че останалите ги е яд, че няма кой да ги поздрави по улицата.

pik.bg

Facebook Коментари