Спират ваксинацията с ”АстраЗенека” и у нас

След като редица държави спряха ваксинациите с ”АстраЗенека”, България също последва примера им. Противоречивото решение идва на фона на твърдения от страна на здравните власти, че у нас няма доказан смъртен случай от спорната партида ABV5300 на ваксината на ”АстраЗенека”, а също и че тя няма да бъде блокирана.

Имунизирането с „Астра Зенека“ да бъде спряно до писмено становище Европейската агенция по лекарствата, което да отхвърли всички съмнения относно безопасността й, стана ясно на работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов, на което министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев докладваха, че все повече деца и ученици се разболяват от COVID-19 и търсят помощ в лечебни заведения, предава bTV.


„Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза – може или не може да се поставя ваксината на „Астра Зенека“, дотогава я спирате“, категоричен бе министър-председателят Борисов.

Премиерът напомни, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са утвърдени от Европейската агенция по лекарствата.

„Ние, държавите членки, само сме ползватели“, допълни Борисов.

Всичко това се случва близо седмица, след като властите в Австрия спряха имунизациите с партида COVID-19 ваксина на британско-шведската фармацевтична компания като предпазна мярка, докато разследват смъртта на един човек и заболяването на друг след ваксинациите.

frognews

Facebook Коментари