Симеонов: Трябваше да се затворят детските площадки и да се сложат КПП-та

Зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ съобщава горещи новини от парламента. Валери Симеонов обяви, че взетите от правителството мерки са необходими и адекватни, но имат и възражения. По думите му не се въвеждат ограничения, като КПП-та, които понякога са необходими. Според него положителното е, че не се затварят малките магазини и обекти, защото те имат възможност да орагинизират необходимите противоепидемични мерки.

Симеонов подчерта и добрата новина, че не се спират спортните състезания, защото това е полезно за хората, а и почти всички футболни отбори са преболедували вируса.

Все пак обаче имат критики, защото преди месец са изиграли ролята на лошите пророци, че е абсолютно необходимо затварянето на училищата е детските градини. По думите му, ако още преди три седмици са били предприети тези мерки с училищата и големите търговски центрове, сега нямаше да оглавяваме черната статистика на починали в света.

Според Симеонов трябва да бъдат въведени допълнителни изисквания за ограничителните мерки, като режима за ползване на паркове и градинки при окоблоковите пространства, както е детските площадки.

„Считаме, че би трябвало да се въведе компенсация на всички обекти и фирми, които са ощетени от тези ограничения, като туристическия, ресторантньорския бизнес и магазините в търговските центрове, които са принудени да затворят“, заяви Симеонов и предложи като мярка да се изплати 80 процента от оборота за миналата година, ако съответния обект е работил последните три месеца. Така би отпаднала мярката 60 на 40, но при условие, че се запазват работните места.

Поставен е и въпроса за дистанционна работа на Народното събрание, както е в европейския парламент, но подкрепа не е срещната, защото у нас било трудно и това не можело да се случи. „Всички се молим, дано не бъдем черни пророци. В Обединени патриоти 20 процента са потърпевши от коронавируса, двама с в тежко състояние, във „Воля“ са 50 процента и така е в много групи. Това показва, че търкането на дръжките и дезинфекция на микрофоните не дава резултат. Помещенията на парламентарните групи са чувствително по-малки от старата сграда на Народното събрание, а обслужващия персонал е 600 души“, заяви Валери Симеонов и допълни, че от позицията му на зам.-председател и мястото, което заема в залата вижда, че депутатите от БСП масово не слагат маски или не ги поставят правилно. Той се закани, че докато той води заседанието ще прави забележки и ще гони от залата, но това не е достатъчно.

pik.bg

Facebook Коментари