Правителството пусна договора за военните кораби за 1 млрд.лв

Министерският съвет е дал зелена светлина на военното министерство (МО) да сключи договора на стойност близо 1 млрд. лв. с ДДС за строеж на нови два модулни патрулни кораба с германската компания Fr.Lurssen Werft GmbH & Co.KG, предава Капитал. Решението е взето на закрито правителствено заседание след края на редовното и не бе оповестено официално в сряда. Договорът с германската корабостроителница предстои да бъде подписан следващата седмица – по информация на „Капитал“ на 9 или 11 ноември.

Проектът за строежа на двата нови бойни кораба е втората голяма програма за модернизация на българската армия, която е на път да бъде финализирана. Бюджетът, който беше отпуснат за нея от Народното събрание през 2018 г., е в размер на 984 млн. лв. с ДДС, които според проекта за инвестиционен разход трябва да бъдат изплатени за период от 9 години.

Предстои да се види дали в крайна сметка схемата за финансиране не е претърпяла промени и дали няма да има по-голяма авансова вноска от първоначално заложената. Според предварителната информация имало и такъв вариант, за да не се стига до теглене на банков кредит и до оскъпяване на сделката.

Междувременно късно във вторник Maritime.bg разпространи позиция на италианската държавна корабостроителница Fincantieri, останала на второ място в надпреварата. В нея се твърди, че е имало много сериозни нарушения на правилата за провеждане на процедурата, офертата била „оценена с най-много точки по всички показатели: технически параметри, индустриално сътрудничество с местната индустрия и цена“, но италианската компания не е избрана за изпълнител. Производителят е обжалвал в съда решението на комисията, но съдът е отказал да гледа делото по същество, защото е решение на правителството по въпрос, засягащ националната сигурност.

Само преди дни военният министър Красимир Каракачанов заяви, че има опит да бъде провалено подписването на договора чрез поредица обжалвания с цел в сделката да бъде включена друга държава, която не е участвала в конкурса. „В една държава, в която има проблемен конкурс, има спечелен, има съдебни обжалвания, които са минали. Между другото дълго време не съм говорил по темата умишлено, като са ме питали кога ще подпишете договор, имаше обжалване и то изсмукано от пръстите. Обжалване на Министерство на отбраната, обжалване на решението на МС. На мен ми е ясно защо се прави, ясно ми е и кого искат да вкарат в тази сделка, това няма да стане“, обяви още той, но не пожела да влезе в конкретност. 

Още преди време Министерството на отбраната качи Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“, от който става ясно историята и основните параметри.

Facebook Коментари