Пеевски се жалва пред ВАС заради решението на кабинета по “Магнитски”

Пеевски реши да се оплаче пред Върховния административен съд заради решението на служебния кабинет и предприетите действия заради американските санкции по закона “Магнитски”. Този път – лично. Бившият депутат от ДПС вече оспори веднъж решението чрез фирмата си “Интръст” ЕАД, но това явно не е достатъчно.

Според електронното деловодство на ВАС Пеевски е пуснал жалба преди няколко дни – в четвъртък. Ден по-късно съдът е пратил преписката за окомплектоване на Министерския съвет. Когато папките се върнат в съда, ще бъде образувано и дело, пишат от в. “Сега”. 

ФрогНюз припомня, че до тук се стигна след безпрецедентните санкции по закона “Магнитски”, под чиито удари попаднаха Васил Божков, Илко Желязков, Делян Пеевски и свързани с тях фирми. Заради икономическите опасности, които крият тези санкции, служебното правителство предприе действия и вкара фирми в черен списък, за който стана ясно на 4-ти юни. Държавните и общинските фирми, както и всички ведомства трябва веднага да прекратят всякакви връзки с тях и да не влизат в нови взаимоотношения.

Пеевски не е единственият, който в лично качество атакува решението на правителството пред съда. Васил Божков и Илко Желязков вече обжалваха и поискаха от магистратите да спрат предварителното изпълнение на решението на МС. Това обаче бе сметнато като безпредметно искане. Мотивът – правителството не е допуснало изрично предварителното изпълнение на решението си за черните списъци, което означава, че решението не действа докато обжалването е в ход. 

Пеевски вече оспори решението на кабинета чрез „Интръст“ ЕАД, на което е едноличен собственик на капитала. Дружеството попадна в черния списък на Министерството на финансите, съставен в отговор на американските санкции. Делото по жалбата на „Интръст“ още не е насрочено за разглеждане по същество. Не са насрочени и делата, заведени от Васил Божков и Илко Желязков.

frognews.bg

Facebook Коментари