Осем европейски страни прекратиха ваксинирането с „АстраЗенека“,

Осем европейски страни прекратиха временно ваксинирането с препарата на „АстраЗенека“, информира bTV. Европейската агенция по лекарствата не е дала такава препоръка. У нас пък здравните власти не виждат проблем с партида „ABV 5300“ след смъртен случай на имунизиран пациент, получил тромбоза и други усложнения.

ДанияИталияНорвегия днес обявиха решението си временно да спрат ваксинирането с „АстраЗенека“ заради евентуални тежки странични ефекти и образуване на съсиреци. Същата мярка преди това предприеха 5 други европейски страни: АвстрияЕстонияЛатвияЛитва и Люксембург. Спрените дози са част от партида от един милион ваксини, доставени в 17 страни от Съюза. Брюксел не дава насоки на държавите-членки.

„Ние следваме препоръките на Европейската агенция по лекарствата. Но това не пречи страните-членки, които са компетентни относно собствените им стратегии за ваксиниране, да следват по-стриктен подход от препоръчания от Европейската агенция по лекарствата. Напълно възможно е като имат предвид специфичните условия за отделни страни“, заяви говорителят на ЕК Стефан де Кирсмеекер.

Механизмът за износ от територията на ЕС на ваксини и на съставки за производството им ще бъде в сила поне до края на юни, реши Брюксел. Поне на теория, той не би трябвало да може да бъде заобиколен, дори и ако даден производител реши да прехвърли дози от една страна-членка към друга.

„Същият механизъм за ограничения би влязъл в сила. Производителят ще бъде длъжен да поиска от страната, към която прехвърля ваксини, ново разрешение за износ от територията на ЕС. И отново искането ще стигне до ЕК и ние ще бъдем много внимателни, заяви Ерик Мамер, говорител на ЕК.

Ако има забрана за износ от ЕС, съответната партида остава собственост на производителя, който решава как тя да бъде употребена.

България също е сред страните с партидата на „АстраЗенека“, подложена на проверка.

Над 31 000 дози от въпросната партида на „АстраЗенека“ са получени у нас. По-голямата част вече са поставени, стана ясно на редовния брифинга на щаба днес. Здравните власти обаче успокоиха, че нямало информация за проблеми сред ваксинирани с дози от партидата и тя била безопасна.

„Няма опасност за здравето на хората. Тази ваксина може да се прилага. Тогава, когато Европейската агенция по лекарствата каже: Спрете тази ваксина, тази ваксина ще бъде спряна. От друга ваксина в страната преди повече от месец, няколко дена след поставяне на ваксината, в България също имаме фатален изход, но нямаме доказателство, че това се дължи на ваксината“, заяви министър Ангелов.


Към момента у нас не са установени различни от обичайните грипоподобни симптоми след имунизация.

„По-особеното е, че честотата специално за тази партида, е по-ниска от общата честота на всички ваксини“, каза Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

От Европейската агенция по лекарствата заявиха за bTV, че до момента няма данни за проблем с партидата.


 „Първоначалните проверки не са установили връзка между инцидента и ваксината.  До 9-март 2021г. има данни за 22 случая на пациенти с тромбоемболия сред 3 милиона души , които са били ваксинирани с „АстраЗенека.“

А от „АстраЗенека“ България заявиха, че проучванията показват, че ваксината се понася добре.

Прегледът на индивидуалните съобщения за странични ефекти не предполагат, че ваксината може да има някаква роля в какъвто и да било смъртен случай.

Всичко това се случва след като преди дни Австрия спря употребата на оксфордската ваксина с партиден номер „ABV 5300“ след смъртен случай на имунизиран пациент, получил тромбоза и други усложнения. Този страничен ефект не е посочен от производителя, но в Европейската агенция за лекарствата са получени още два сигнала от други страни.

frognews

Facebook Коментари