Здравният министър казва в 17.00 часа, дали ще стоим заключени

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов ще даде извънреден брифинг в 17:00 часа, съобщи правителствената пресслужба. В пресконференцията ще участват директори на лечебни заведения и членове на Националния оперативен щаб. Правителството е под усилващ се натиск да наложи локдаун, но до този момент дава сигнали, че твърдо ще държи държавата отворена, а премиерът Бойко Борисов не дава и дума да се отвори за ограничения. Локдаун за 3 седмици поиска и НФСБ, коалиционен партньор на ГЕРБ. От „Обединени Патриоти“ коментираха пред „Сега“, че по темата не е провеждан коалиционен съвет, тъй че няма съгласие за никакви нови мерки.

България е трета в ЕС/ЕИП по смъртност за изминалите 14 дни след Белгия и Чехия, показва справка на сайта на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. У нас смъртните случаи са 17.4 на 100 000 души. Пет поредни дни имахме над 110 починали, а днес броят на жертвите е традиционно нисък – 42, заради забавянето в отчитането на данните от почивните дни. Утре обаче вероятно ни предстои поредната трагична статистика.

Единствената промяна в мерките, която се обсъжда в последните дни, е в посока на тяхното облекчаване – да отпадне карантината за контактни лекари, тъй като няма кой да работи в болниците, както и да се намалят отново зелените коридори за възрастни в аптеките и хранителните магазини.

Правителството полага и доста неуспешни усилия да реорганизира болничната система, за да посрещне вълната от болни. След като седмици наред не успяваше да убеди болниците да изпълнят разпорежданията да заделят 10, а после и 20% от леглата си за COVID-19, миналата седмица здравният министър спусна ново разпореждане – да се обособят чисти болници във всеки областен град, където да се лекуват хора без коронавирус, макар че в настоящия хаос е все по-трудно да се правят каквито и да било промени. За София например чистата болница трябва да бъде ИСУЛ, но в нея по данни на НЗОК от 15 ноември има 69 пациенти с коронавирус и не е ясно те къде ще отидат. Срокът за определяне на чисти болници беше краят на миналата седмица, но няколко области обявиха, че не могат да се справят със заповедта на министъра.

Другите нерешени въпроси са свързани с електронните направления и известяването за карантина с есемес. Известяването с есемес бе регламентирано в закона за здравето, но само на първо четене, а в момента РЗИ уточнява какво точно да пише в съобщението. Е-направлението пък уж е готово, но необходимият за въвеждането му анекс към националния рамков договор още не е подписан. Там е много вероятно подписването отново да се отложи, тъй като след като се постигна труден консенсус за е-направленията, възникна спор около цената на PCR тестовете – част от същия анекс. Касата се опитва да коригира цената, на която плаща – 60 лв., вероятно в посока нейното намаление, тъй като според управителя Петко Салчев и 60 лв. са много за тест, чиято доставна цена е 17-25 лв. Другите участници в преговорите обаче са категорично против. Така плавно въвеждането на е-направление за тест се отлага за края на годината, за когато има и висящо обещание от ГЕРБ да се въведе електронна рецепта.

sega.bg

Facebook Коментари