За довиждане правителството увеличава рязко сметките за вода

Скандални текстове в новия проектозакон за ВиК услугите, пуснат за обществено обсъждане, ще доведат до поскъпване на питейната вода, до неразбираемо формиране на цената и до непрозрачни сметки, подобни на тези за парното, алармираха от гражданската платформа „Изправисе.БГ“. Критики отправи и омбудсманът Диана Ковачева.

Най-фрапиращо в проектозакона е въвеждането на нова такса – за достъп. Това означава, че дори да не е използвал и капка вода, абонатът ще плаща всеки месец определена сума. Към фиксираната компонента – таксата за достъп, ще се добавя цената за реално потребените количества вода. Всяко ВиК ще може да си определя размера на тази такса, без да се съобразява с т. нар. социална поносимост – т.е. с доходите на абонатите, се посочва в становището на гражданската платформа по проекта. 

Друг  дефект на проектозакона е, че той не разрешава проблема с отпускането на „водни помощи“ за по-бедните домакинства. Никъде няма определение за „уязвим потребител“, коментира Мая Манолова. В проекта само се споменава, че темата за социално слабите ще е предмет на бъдеща наредба. Скандално е също, че авторите на закона не са предвидили задължение за ВиК предприятията да публикуват т.нар. общи условия – правната рамка, която урежда отношенията на доставчика на обществена услуга с неговите абонати. Безобразие е общите условия да са тайна, възмущават се експертите на гражданската платформа. Друга неприятна „новина“, която управляващите готвят, е, че който не може да си плаща сметките, ще бъде предаван в ръцете на колектор или на съдебен изпълнител, а „кранчето“ ще му бъде врътнато, т.е. ще му спират водата. Голямата юридическа въпросителна е защо за промишлените потребители ще има индивидуални договори, за битовите няма да има, а за търговци, бюджетни предприятия и други не е ясно дали ще има, твърдят от „Изправисе. БГ“.

Омбудсманът Диана Ковачева обръща внимание, че правата и интересите на потребителите не са добре защитени. Например показателите за качеството на предоставяне на услугите, които в момента са 15, в проекта са сведени до шест.  Обществената защитничка също коментира, че в закона липсва определение за „уязвими потребители“ и остава неуреден въпросът с определянето и администрирането на водните помощи за социално слабите, обещавани от години. Доц. Ковачева открива неяснота и в начина на определяне на тавана на социална поносимост на цената на ВиК услугите. Предвидено е, че цената, определена на база минимално месечно потребление на вода от 2,8 куб. м на едно лице, не бива да надхвърля 2,5% от средния месечен доход на домакинство в съответната административна област. Не е ясно каква статистика ще се използва за определяне на средния месечен доход. Не е предвидено общите условия да се одобряват от Комисията за регулиране на ВиК услугите, което според омбудсмана е съществен пропуск. Това  елиминира и контролната роля на Комисията за защита на потребителите, която би трябвало да може да прави проверки за наличие на неравноправни клаузи в общите условия.

Спекулативно е твърдението за поскъпване на водата заради въвеждане на компонента за достъп до услугата в проекта на Закон за ВиК услугите, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред Би Ти Ви.

duma.bg

Facebook Коментари