У нас с полиция ви изхвърлят от линейката, ако болниците не ви приемат

Още един човек с коронавирус почина, след като не беше приет в нито една болница в София. Място за него се намира в здравното заведение в Своге. Там обаче няма реанимация и апарат за обдишване и там губи битката с болестта.

„Баща ми беше на санаториум в Павел баня. Той е работещ човек, работеше до последния си миг. На 72 години беше в много добро здраве, винаги се е грижил за здравето си“, разказа пред bTV дъщеря му Мария Тенчева, която преди той да почине сподели преживяванията си във Фейсбук.

След като се връща от санаториума не се чувства добре и във вторник с талон от личния лекар отива във ВМА за PCR тест. Имало е много хора, но тъй като не се е чувствал добре, се е прибрал обратно вкъщи.

„Отива в сряда, правят му PCR тест и му казват – утре ще ви се обадим за резултата, ако е положителен. Ако не е, няма да ви звъним, живейте си спокойно. Преслушали са му гърдите и са му казали, че няма проблем с дробовете“, разказа още дъщерята.

Предписват му „Сумамед“ – антибиотикът, който се дава за COVID-19, и го изпращат вкъщи.

„В четвъртък започнах да търся контакти, за да разбера резултата от PCR и разбрах, че е положителен. В петък към 11 ч. извиках линейка, започнах да чакам пред блока, но не влязох при баща ми. Търсих защитно облекло по аптеките, но не намерих. Линейката дойде в 19:30 ч. Баща ми беше със сатурация 75, което позволява да се борим за живота му. След това отидохме в Националното координационно звено, но там казаха, че няма места никъде и не могат да ни приемат“, добави Тенчева.

Тя обясни, че линейката се е върнаха у тях.

„Реших да изчакам малко, защото си дадох сметка, че не могат да го изхвърлят на тротоара. Казах им, че ако не намерят място, ще спи в линейката, защото там е по-безопасно за него. Извикаха полиция, за да освободя линейката“, каза още Мария.

Тя качила баща си в колата си и започнали да обикалят по болниците.

„Отидох в „Пирогов“, в Спешното не ме приеха, защото били под карантина, след това отидохме в „Токуда“. Той вече беше в състояние, в което не можеше да се движи“, допълни жената.

В „Токуда“ също не са приети.

„Никъде не излезе лекар да попита как е този човек, единственият въпрос беше дали е с COVID“, изтъкна Тенчева.

Прибират се вкъщи и на следващия ден тя отново звъни, като моли да изпратят поне оборудвана линейка, за да може да му се даде кислород.

Изпратиха линейка след три часа. Момчетата, които дойдоха, бяха изключително любезни и се бореха до край да намерят място за баща ми“, каза още дъщерята.

„Освободи се едно място в „Света Ана“, отидохме там, но отказаха да ни приемат, но не подписаха протокола на линейката, че отказват“, твърди Мария.

Останали там три часа.

„Сетих се, че мои познати са ми казвали, че в COVID отделението в Своге има свободни места. 30 минути минаха, докато намеря връзка с тях, за да потвърдят, че ще приемат баща ми в Своге“, обяснява Мария.

„Отиваме там, но там няма реанимация, но все пак беше под медицински грижи. Продължих да търся реанимация за баща си до последния му дъх, но не успях да направя нищо за него. Той имаше дух да се бори, но аз го изправих пред тази действителност, която буквално го съсипа психически“, казва още тя.

dir.bg

Facebook Коментари