Дянков: Защо се храчат пари за отбрана? Дайте още поне 3 млрд. за бизнеса

Бившият министър смята бюджет `2021 за лекомислен – няма буфери срещу нови вълни на вируса.

„И следващата година ще е трудна и отсега трябва да се мисли за бизнеса, за повече пари, и за още социални мерки. Това, което липсва в България, са мерки за бизнеса“, коментира пред бТВ бившият вицепремиер Симеон Дянков. Той беше министър на финансите в първото  правителство на Бойко Борисов, когато също вилнееше глобална криза, но от съвсем друг тип –  финансова. 

Дянков посочи, че в бюджет 2021 са предвидени социални мерки, но не се вижда сериозна грижа за бизнеса.  „Трябва да се опитаме да запазим всяко работно място, а в сектори, които е трудно да се запазят работните места, трябва да се дадат повече пари“, смята той. 

Пари има и нови заеми не са необходими, но е необходимо да се промени бюджетът, така че да се осигурят 3 до 5 млрд. лв. допълнителни средства за бизнеса, категоричен е бившият финансов министър. Той изрази недоумение, че правителството продължава да харчи средства в сферата на отбраната, вместо масирано да инвестира в здравеопазването,образованието и икономиката.  

Неговата препоръка е да се увеличи държавното участие в мярката за запазване на работните места, започнала като „60:40“, така че схемата да стане 85:15, 90:10 или дори държавата да поеме 100% от разходите за труд. Държавата може да си го направи за определено време – примерно в най-трудните зимни месеци, защото в противен случай ще трябва да плаща много повече пари години наред, за да влезем в някакъв икономически растеж, предупреди Дянков.

Финансистът е убеден, че затягането на мерките е полезно и е наложително – след 2-3 седмици карантина веднага се получава спад в заболеваемостта от COVID-19. Въпросът е какво става след това и дали ще има трета вълна на коронавируса, отбеляза Дянков и подчерта, че бюджет 2021 е направен така, сякаш кризата свършва, и не са предвидени буфери в случай на трета и четвърта вълна на епидемията. 

sega.bg

Facebook Коментари