Дариткова: Поръчахме 4,5 млн. дози от ваксината на „Астра Зенека”, но не знаем колко е ефективна

Изборът на ваксината за масовото ваксиниране не е политическо а медицинско решение. За това съм категорична. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ доктор Даниела Дариткова пред БТВ.

Тя коментира избора на ваксината на „Астра Зенека” срещу коронавируса за масово ваксиниране в страната, предстоящото отваряне на училищата и предизборните страсти.

„Подкрепихме с ратификация договора на ЕС за ваксините – разясни доктор Дариткова ситуацията с ваксинирането срещу коронавируса. – Количествата с ваксини са разпределени във времето и съм убедена, че ще постигнем това количество, каквото имат и другите страни. Тази пандемия показва колко глобален и свързан е целият ни свят. В този смисъл борбата с вируса и откриването на лекарството трябва да е обща грижа за всички. В следващите етапи на доставка на ваксините съм убедена, че ще се постигнат темповете, които ги има и в останалите страни на Европа.

За това, че сме избрали за масово ваксиниране продукта на „Астра Зенека”, в момента трудно бих могла да коментирам ефективността на тази ваксина без да съм видяла какво пише в кратката й характеристика. Тя още не е одобрена от регулаторните органи. Вярвам обаче, на експертизата на тези, които са посъветвали правителството да подсигури по-сериозни количества от продукта на „Астра Зенека”. Заради това и тя да е масовата ваксина у нас. Спекулация е, че избора е свързан с това, че майката на Ева Майдел е част от ръководството на „Астра Зенека”. Категорично медицинските доводи са на първо място при избора. В Парламента ни се поднесе договор на базата на медицинско експертно мнение на специалисти, които съветват Министерството на здравеопазването за одобрение”.

Доктор Даниела Дариткова коментира и вариантите за отваряне на училищата и за по-големите ученици.

„Решението за отваряне на училищата ще бъде взето след внимателна преценка и оценка и решение от Щаба – категорична бе тя. – Като лекар, работещ с деца, мога да кажа че за първите седмици на връщането на малките няма значимо увеличение на острореспираторни заболявания. Трябва да вървим към поетапно облекчаване на мерките. В Смолян, където бяхме сериозно засегнати, в последните седмици нещата се успокоиха”.

Здравният министър Костадин Ангелов заяви, че страната ни е направила поръчка от 4,5 млн. дози от препарата на  „Астра Зенека”, който все още не е одобрен за използване на територията на Европейския съюз.

Австралийско-новозеландското дружество на имунолозите призовава правителството на Австралия да прекрати програмата за имунизация с ваксината на „Астра Зенека”, тъй като последната не е достатъчно ефективна.

„Изграждането на обществен имунитет е много важно, тъй като именно това в крайна сметка ще спре циркулацията на вируса и ще ни помогне да се върнем към нормалния живот. Проблемът е, че разчитаме много на ваксината на „Астра Зенека” и по-голямата част от австралийците ще бъдат ваксинирани с нея, следователно нейната ефективност трябва да бъде най-малко 70% или 80%”, каза пред „9News” Ананда-Раджа.

Тя посочи, че ефективността на ваксината на „Астра Зенека” е само 62,1%, което е далеч по-малко от аналогичните продукти на други производители като „Пфайзер” и „Модерна”.

pik.bg/btv/vesti.bg

Facebook Коментари