гр. Елена затвори всички училища и забавачки заради К-19

От днес всички училища, детски ясли и градини в община Елена са изцяло затворени за две седмици. До рестриктивната мярка се стигна след значителното нарастване на заболелите учители и непедагогически персонал, съобщава БНТ.

Това е първата община, която предприема подобна мярка.

Няма да работят още социалните услуги, които се посещават от деца и ученици. Целта е да се намали смесването на деца от различни групи. Няма да има репетиции на художествените състави и тренировки на спортните клубове, заяви кметът на община Елена Дилян Млъзев.

Той уточни, че решението е било трудно и е взето от общинския оперативен щаб.

„Градът е малък и е лесно да се проследи пътят на заразата. След обстоен анализ се установи, че детската градина и двете училища – голяма част от заразата преминава през децата и учениците, тъй като те в повечето случаи изкарват заболяването без симптоми или с леки симптоми, но в същото време са заразоносители. Има също и случаи на родители, които скриват, че децата им имат симптоми“, каза още кметът.

Целта на мярката е в рамките на 14 дни да се ограничат контактите между децата и учениците, и така да се снижи заболеваемостта.
Кметът заяви още, че по-голяма част от заболелите в общината са в града, докато в селата нещата стоят по-меко, защото там няма толкова много ученици, живеят предимно възрастни хора и контактите са по-малко.

В общината има регламентирани часове за пазаруване за възрастните хора между 9.30 и 11.30.

blitz.bg

Facebook Коментари