Борисов: Мерките ни са добри – хем бизнесът работи, хем има живот

Пълната карантина не носи задължително успех. Трябват стриктни мерки и доброволно ограничаване от страна на хората

Това мнение изрази премиерът Бойко Борисов след видеоконферентната среща на Европейския съвет. Основен акцент в разговорите на лидерите беше разпределянето на ваксините.

„Ние трябва с много добра организация и стриктни мерки – това, което много пъти вече отбелязахме – да не се събират хората, доброволно да се ограничават, да носят маски на обществените места, за да може и трудовият процес да върви, парковете, градините и планините да бъдат достъпни, да могат хората свободно да се движат и да не чувстват заповед, с която насила да бъдат държани. Това е нашият апел – всеки да прояви съзнание и разум“, заяви премиерът, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Премиерът Борисов смята, че тежките мерки в някои европейски страни не са гаранция за справяне с вируса. Той посочи, че има държави, които 4 седмици са в пълен локдаун, а това влияе на психиката и здравето на хората.

Премиерът определи мерките у нас като добри.

„Една част карат много тежко и заради тези хора полагаме всички тези усилия. Хем да работи бизнесът, хем да има живот. В мерките у нас има от всичко – хем да не се усещат така глобално“, каза още Борисов.

А към момента Европейската комисия е сключила 4 договора с производители на ваксини, работи и по нови два. Два препарата срещу вируса могат да бъдат на пазара в края на декември, обясни и председателят на Европейската комисия.

„Ройтерс“ съобщи, че Европейският съюз може да плати повече от 9 млрд. евро на „Пфайзер“ и „Боинтек“, както и на „Кюр Вак“.

„България участва във всички тези ваксини“, увери Бойко Борисов.

„Резултатите от последните проучвания са обнадеждаващи. Бъдещите ваксини са наблизо и ние трябва да сме готови. Съгласихме се да ускорим подготовката на националните планове за ваксинация, за да гарантираме, че ваксините са достъпни и достъпни за всички граждани на ЕС, след като бъдат разрешени“, коментира председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

skandal.bg

Facebook Коментари