Борисов: „Европейските финанси се сринаха, но България все още е добре..“

Държавите членки на ЕС ще застанат зад Франция с обща декларация след днешните терористични атаки. Това съобщи преди минута премиерът Бойко Борисов, който участва в съвета на лидера на ЕС онлайн заради коронакризата.

Той съобщи и какво са се разбрали относно общото закупуване на ваксини и тестове за антитела. Както премиерът съобщи по-рано неговите притеснения касаят закупуването на ваксина, чиято ефективност и условия на съхранения не са ясни предварително. 

„Ще настоявам министърът на здравеопазването да говори с държавния обвинител за пълна прозрачност по отношение на снабдяването с ваксините. Производителите на ваксините да носят отговорност, ако има нещо нередно в тях. Всяка държава си носи отговорност.

Помолих колегите да погледнат в статистиката. В Китай има 44 заболели на 1 млрд. население. Колко е истина – не знам. Няма починали. Вчера самата Русия направи рекорд за себе си по брой на починали хора.

Настоях да сме много прозрачни и честни с хората, защото не искам да бъдем страна в битките за успех на фармацевтичните компании. Хората трябва да са добре информирани. 

Необходимите средства са заделени за ваксината. Днес знаете, че дойде и лекарството, което купихме и което засега се смята за най-добрата терапия. Доволен съм, че колегите се съгласиха да изпратим представител и всяка държава да има по един практик, който да дава възможност на политическите ръководства да вземат обосновани решения. Аз ще предложа проф. Мутафчийски“, каза още Борисов. 

Той попита още веднъж дали трябва да се издават тежки ограничения и заповеди, за да се спазват мерките. 

„Виждате какво става по света. Защо трябва да налагаме ограничения, за да се пазим и да не умират хора и да не задръстени болниците. По-малко празненства и струпване на хора. Най-рано пролетта ще дойде ваксината и затова трябва да се пазим. Колапсът на европейските финанси е виден, България все още е добре и нашите меки мерки да работи икономиката и парите за бизнеса, дават ефект. Разпоредил съм утре на моите депутати да разгледат възможността за ДДС на ресторантите да е 9% и за храната по къщите“, каза Борисов. 

Бизнесът трябва да работи, но затова е нужен ред и спазване на дисциплина и дистанция, каза още премиерът и заяви, че заседанието на лидерите на ЕС продължава.

„Недопустимо за мен е пълното затваряне и не искам да се случва в България, въпреки огромният натиск на хората. Ако ни е страх, просто трябва всеки от нас да вземе мерки и няма да се разболяваме. Ако се пазим и сме солидарни с лекарите, нека да спазваме мериките и карантината. Ето аз вече съм от другата страна и четвърти ден съм болен, но спазва предписанията и си изпълнявам задълженията. Виждате, че и самичък се научи това да го правя. Затова ви моля да пазим лекарите, за да няма много хора в болниците и да не изнемогнат. Затова нека да спазваме мерките, да носим маски и дистанция“, каза ощ премиерът е продължи участието си онлайн в съвета на ЕС, който се провежда видеоконферентно.

pik.bg

Facebook Коментари