Бойко Борисов успокоява Русия, че няма да я напада с новите F-16 Block 70

След като Външно министерство пусна официално съобщение, че България не участва в сценарии за нападение срещу Русия, очаквано в темата се включи и премиерът Бойко Борисов. Той също пробва да успокои Москва, след нейните официални обвинения, че в България се разполагат нападателни оръжия и се правят учения със сценарии за удари по руска тертория. „Не са верни твърденията, че България участва в сценарий за нападение по държави около Черно море. Единственото различно, което правим в сравнение с предишни години, е да модернизираме военната си техника и летища за новите самолети F-16 Block 70. Увеличаваме и способностите на военноморските сили, защото флотът ни не е в добро състояние. Сигурността в Черноморския регион е изключително важна, а нашите действия са в съответствие с международноправните норми. И отново подчертавам – не са насочени срещу Русия или някоя друга държава„, обяви министър-председателят.

България плати 2,2 млрд.лв за 8 самолета F-16 Block 70, чието производство вече започна в САЩ. Отделно от това започна модернизирането на летища и закупуване на радари, които трябва да облужват тази техника. За това ще отидат още около 400 млн.лв. Отделно от това, само преди няколко дни правителството разреши и министерство на отбраната сключи договор за близо 1 млрд. лв. с ДДС за строеж на нови два модулни патрулни кораба с германската компания Fr.Lurssen Werft GmbH & Co.KG.

Москва е обезпокоена от увеличената военна дейност на НАТО в Черно море, като тези действия на Алианса подкопават регионалната стабилност. Това заяви в четвъртък официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

По нейните думи, се увеличава броят на захожданията на военноморските сили на страните от НАТО до пристанищата на Черно море на съюзниците и партньорите на Алианса, броят на полетите на разузнавателни самолети и безпилотни летателни апарати по границите на Русия. „Инфраструктурата на България и Румъния се модернизира, на тяхна територия се разполагат нападателни оръжия, по време на ученията се разработват сценарии, които предполагат и предвиждат удари, включително на руска територия“, продължи тя.

„Това предизвиква сериозно безпокойство у нас. Трябва да вземем предвид нарастващата военна активност на Алианса, а неговите страните-членки да реагират съответно“, каза дипломатът. „Черноморският регион вече има опит в поддържането на сигурността от силите на крайбрежните държави. Появата на нов играч тук, очевидно не с най-добри намерения, подкопава регионалната стабилност и забива клин между съседните държави“.

Само преди дни Русия официално призова САЩ да се откажат от провокации и нарушаване на руските граници, като заплаши, че си запазва правото да отговаря на подобни действия. Изявлението на руското МВнР бе по повод навлизането на американския миноносец „Джон Маккейн“ (USS John S. McCain) в залива Петър Велики в Японско море, на 2 км навътре в териториалните води на Руската федерация. Инцидентът стана на 24 ноември, като американският миноносец бе пресрещнат от руския кораб „Адмирал Виноградов“, който дори го заплаши, че ще използва „маневра за таран“, ако не напусне веднага руските териториални води.

БЪЛГАРСКИЯТ ОТГОВОР

България не участва в никакви сценарии за нападение  срещу която и да е държава, отговори българското министерство на външните работи (МВнР) и нарекоха обвиненията на Русия необосновани.

„Всички мерки в рамките на Алианса (НАТО) целят засилване на отбранителния и възпиращия потенциал на източния фланг на НАТО, в защита на населението и територията на страните-членки – се казва още в отговора на МВнР. – Мерките са отбранителни, пропорционални и в съответствие с международните норми. сигурността на Черноморския регион е от приоритетно значение за нацоналната ни сигурност. Загриженост от дейностите на Русия и нарастващата милитаризация в региона бе споделена от съюзниците на последната среща (б.р. – онлайн) на министрите на външните работи на НАТО  на 1 и 2 декември“.

sega.bg

Facebook Коментари