Архимандрит Никанор: Конспирациите са глупости, злото ще отмине, ако се спазват мерките

Игуменът на Църногорския манастир „Св. Св. Безсребреници Козма и Дамян“ в Гигинци архимандрит Никанор беше в карантина заради контакт със заразен от коронавирус. 

С типичната мъдрост на един духовник той прие новината без паника. И дори обяви във „Фейсбук“, че ще се самоизолира в килията и най-сетне ще може да си почине. По време на карантината той си публикуваше снимки и така известяваше как се чувства.

Отец Никанор е най-известният монах в България.  Стана популярен с миналото си на брокер на „Уолстрийт“. Решил да се замонаши, след като разбрал, че не може и не иска да мисли само как да печели пари. Завършил е училище по мениджмънт, след това Международни икономически отношения. 

Интервю на Албена БОРИСОВА

– Как сте, отче?

– Добре съм вече. Изкарах една 10-дневна карантина. Въпреки че тестът ми беше отрицателен, съм сигурен, че прекарах и вируса.

Много е неприятен вирусът. Просто нямаш сили. 

– Голяма беда ни сполетя. Хората са в паника, която избухва в истерия. Какво да правим?

– Сега е моментът да си припомним  най-важните неща – да забравим дребнотемието, злобата и негативизма на злободневието. Защото в светлината ние съзираме истинското значение на живота.

Спокойствието на човека е бар божи. Когато човек е прочел достатъчно и е осъзнал своето място във вселената, по-лесно преминава и през най-трудната ситуация. Когато има връзка с Бог, човек е спокоен. Няма нищо, което да ни изненадва. 

Човек трябва да познава божествените закони.  Иначе всичко друго го хвърля в безизходица. На всеки се знае какъв ще е пътят.

– Не е ли сега времето на Църквата да излезе и да успокои хората, да им покаже верния път?

– Правилният път е правилното разсъждение. Хората трябва да се пазят от разпространяваните противоречиви, често пъти стигащи до крайности, новини. Болестта я има, вирусът съществува. И той е доста заразен. В някои случаи не може да се лекува и се стига до летален изход. 

Медицината каза какво трябва да се прави. Мерките са адекватни. И хората трябва да ги спазват и да избягват събирания. Дистанцията, дезинфекцията и дисциплината са много важни. Не се сблъскваме с нещо, което да не е минавало по земята. Имало е и по-страшни болести, но сме ги преодолявали. Сега светът е по-глобален и затова заразата по-бързо се разпространява. 

– Казвате, че вярващите ще минат по-лесно през пандемията?

– Да, защото знаят, че упованието им е в Бога. Вярващият не се бои от края на живота. Защото той е това, което предстои за всеки човек. Трябва по-често да мислим за смъртта. За да живеем по-добре и да се стараем да бъдем добри и благочестиви.

– Много конспиративни теории се появиха за вируса. Вижда се, че някои боледват, други губят живота си, слава богу много по-малко са те. Въпреки това обаче хората вярват в конспирациите. Защо се получи така?

– Не трябва да се вярва на такива глупости. Сега има много възможности за разпространение на всякаква информация и от тях се възползват различни групи. Това са глупости и е неадекватно да се вярва в тях. Вирусът съществува. 

– В началото на пандемията ви попитах дали не идва краят света. Това ми казахте, че няма да е сега?!

– Да, и сега го казвам. Ще дойде, но не сега. 

Господ говори за свършека на света в Апокалипсиса и в Светото Евангелие. Не е дошло това време още. Няма признаци на скорошен Апокалипсис. А тази болест ще отмине.

pik.bg

Facebook Коментари