Акад. Петрунов: Протестите са база за бум на коронавируса!

Пандемията ни връхлетя с нова сила. Във все повече европейски страни се въвеждат драстични мерки за спиране на разпространението на вируса.

България не е оазис. Броят на заразените се увеличава всеки ден. 

Хората са в паника и очакват с нетърпение да бъдат създадени лекарство и ваксина, които да спрат опасния вирус и животът отново да стане нормален.

За коментар потърсихме акад. Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Интервю на Албена БОРИСОВА

– Какво се случва, акад. Петрунов? Защо втората вълна на вируса сякаш ни изненада?

– Не ни изненада, а и не трябва. Разпространението върви по един и същи начин. Просто мерките, които се предписват у нас, не се спазват. 

Хората за съжаление приемат за нормално да има хиляди болни. Не могат да разберат, че нямаме лекарство и ваксина. И трябва да спазват елементарните мерки, за да се предпазват – дисциплина, дезинфекция и дистанция. Очакваме чудо. Седим и чакаме Годо.

Това е зооноза, която се разпространява между хората и животните. Тя не може да се махне категорично на този етап. 

СЗО успя да премахне едрата шарка. 

Но сега може да се изгради колективен имунитет и тя ще затихне до ниво да можем да живеем спокойно с нея. Когато вирусът премине през 70 – 80% от човешката популация, вирусът ще затихне.

– Говорите за колективен имунитет, някои от вашите колеги го наричат стаден имунитет. Защо за него мненията във вашата гилдия са толкова кардинално противоположни?

– Колективният имунитет съществува. Ние не сме стадо. Тези, които го наричат стаден, превеждат буквално от английски. 

Колективният имунитет се създава трудно. Оказа се, че при КОВИД инфекцията той се постига изключително мъчително. До момента 8 – 10% от хората, които имат антитела, развиват имунитет.  И затова ще трябва да се чака месеци.

– Кога очаквате да се създаде най-после ваксина?

– До края на следващата година. В момента е изпитват 10 – 11 ваксини. Работят Русия, Китай, САЩ, Индия… Но да създадеш ваксината е едно, трудното е минаването й през фаза на изпитание.

– Хората вече са много паникьосани. Как ще им се отрази да живеят още повече от година в страх и ограничения? Паниката е много опасна. 

– Да, права сте. Хората са паникьосани много и това е твърде опасно. Но, ако спазват елементарните мерки – поне да носят маски и да намалят обществените изяви, нещата ще бъдат толкова страшни.  Аз обичам да спортувам. Но не е нормално футболът са се играе с публика. Ами тези разходки по улиците – имам предвид протестът, те са база за разпространение на коронавируса. 

– Изолацията ни лишава от потребностите на всяко живо същество от социално общуване, което също е опасно…

– Да, така е. Но в един момент трябва да решим какво предпочитаме – да запазим здравето и икономиката си, или да имаме социални контакти. Както казва президентът на Бразилия, по-добре да умрем от коронавирус, отколкото от глад.

– Откъде се получи този скок в броя на заразените?

– От разхлабените мерки. До май кривата вървеше надолу. От юни тръгна нагоре. Защото дойде туристическият сезон, започнаха ескурзиите и почивките. Това е причината.

– Проблемите в здравната система не са от вчера. Ковидът само ги изкара наяве. Сега какво трябва да се направи, че да не се пробие съвсем системата и да няма страдащи пациенти?

– Много съм разтревожен. Имам колеги, които са много уморени. Със скафандрите и маските да стоиш с часове и месеци наред не се издържа. 

Всичко е свързано със средствата за здравеопазването. И с подготовката на кадри. Повече от половината новозавършили медици отиват в чужбина. Защото там получават по 3000 евро заплата. А тук – по 1200 – 1300 лв. 

– Спешната помощ се задъхва. Хората са уплашени повече отколкото в началото на пандемията. И звънят при всяко неразположение?!

– Това е много страшно. Звънят при най-малката температура. Но, наистина, уплашени са, и не мога да ги упреквам.

Леко болните трябва да си стоят вкъщи и да се лекуват. Само сериозно болните да ходят в болница. 

– Как да разбере един човек дали е леко болен? Лечението по телефона е като целувка през стъкло?

– Да, наистина. Ако човек има температура, която е постоянно висока няколко дни, тежест в гърдите, задух, кашлица, трябва да се обърне към джипито. Той ще реши къде да го насочи. Сега бързите антигенните тестове дават отговор дали сте болен. 

– Как да различим обикновената настинка, сезонния грип и коронавируса?

– Много трудно. Симптомите са еднакви. Но, ако в продължение на дни температурата не спада, получава се загуба на вкус и обоняние, както и кашлица, става дума за КОВИД инфекция. 

– Кога да очакваме, че целият този ужас ще свърши?

– До към края на следващата година. Както казах, до тогава се надявам да се получи колективен имунитет и да бъде създадена ваксина. 

До тогава трябва да се научим да живеем с вируса, без излишна паника. Човечеството е минало през толкова големи епидемии.

– Точно в това е проблемът. Испанският грип през 1918 г. е преминал за 2 години, а тогава медицината е била на далеч по-ниско ниво от сегашното. Защо сега се може да се намери лекарство при тази изключително развита наука?

– Да, по време на испанския грип не е имало васкина, нито лекарство. И никой не знае колко хора са измрели. Постепенно за 2 г. се е създал колекнивен имунитет и вирусът е загаснал. 

А въпросът с лекарствата сега е сложен. Както и за СПИН нямаме специфично лекарство. Но се научихме да живеем с него. 

pik.bg

Facebook Коментари