Агент Николай: Радев иска на всяка цена избори по време на чума

Президентът Румен Радев обяви, че парламентарните избори ще бъдат на първата възможна дата според Конституцията – 28 март. Според основния закон обаче, те могат да се проведат до 2 месеца от изтичането на мандата на Народното събрание, тоест  до края на май.

Обърнахме се за юридически коментар към депутата от ГЕРБ, бивши конституционен съдия и единствен представител на Великото народно събрание, приело действащата Конституция, в сегашния парламент – Георги Марков.

Ето какво разясни той пред ПИК:

Учуден съм от думите на президента Радев, че изборите „ТРЯБВА“ да се проведат на 28 март. Конституционният срок за провеждането на редовни парламентарни избори е в двумесечен срок от изтичането на срока на това Народно събрание. Мандатът му изтича на 26 март.

С други думи, изборите могат и трябва да се проведат между 26 март и 26 май.

28 март е първата възможна дата и според мен е лудост те да бъдат проведени товага. Аргументите ми са следните. За да се проведат едни нормални, честни парламентарни избори с активно участие на избирателите в тях, трябва да се изберат възможно най-добрите условия. А провеждането на предизборна кампания през февруари и март, тоест посред зимата, е най-лошият вариант за самите избиратели, а бих каза и за извънпарламентарните партии, които тепърва ще трябва да правят структури и кампания.

Всички политически сили ще бъдат затруднени през февруари и март да участват активно в изборна кампания не само, защото е зима, а защото все още не е ясно какво ще стане с чумата, която аз наричам биологична война. Очевидно е и за България, и за цяла Европа, че пандамията няма да отмине бързо, че ваксините може да закъснеят и ние отново ще отидем на вариант избори по време на чума или пир по време на чума – нещо, което казах още на 24 януари и което искаше да прави Радев.

Радев на всяка цена иска да прави избори по време на чума. И ако го бяхме послушали през август и септември, точно сега щяхме да правим избори – избори с маски, избори със затворени магазини, със затворени зали, в които да се проведат срещи с избирателите и т.н.

Смятам, че е коректно държавният глава преди да обявява прибързано датата на изборите, което е негово конституционно право, разбира се, да проведе консултации с политическите сили – парламентарни и извънпарламентарни, внимателно да се следи обстановката в страната и при всички случаи да бъдат проведени във време, когато климйатът е по-топъл, денят – по-дълъг, за да може да се направи една добра кампания.

Твърде е възможно в следващият парламент да не може да се състави правителство при завъртане на конституционната рулетка. При това положение новият парламент догодина ще се разпусне и ще се проведат парламентарни и президентски избори две в едно през есента. Със служебно правителство на президента Радев, което той иска.

Искам да посоча, че именно поради пандемията бяха отложени президентските избори в Полша, вторият тур на местните избори във Франция и парламентарните и местните избори в Сърбия. Мисля, че в България за отлагане на избори не бива да се говори, тъй като има достатъчно толеранс от време, който дава възможност президентът да ги насрочи – до 26 май 2021 г.

Смятам, че е напълно възможно през 2021 г. да направим два пъти парламентарни избори. Тоест, след редовните, които да бъдат в края на март или края на май, да се проведат и нови предсрочни парламентарни избори заедно с президентските.

Причината е, че за пръв път след промяната и 30 години демокрация България ще бъде изправена пред един много раздробен парламент и с партии, ще са с обществена подкрепа под 1 000 000 души.

ГЕРБ е единствената политическа сила, която може да се опита да прескочи тази граница. С партии с обществена подкрепа под 1 000 000 избиратели България досега не се е срещала в такъв мащаб.

Навремето – тъй като през октомври 2021 г. стават 30 години от победата на СДС над БСП, в която и аз участват активно – участваха над 80% от избирателите. Ние спечелихме 2 000 000 избиратели и бяхме със сълзи в очите, защото сме победили с малко. Друга тема е, че три СДС-та с тирета ни отнеха близо 10%. Тоест, дори мандатоносителят в следващия парламент няма да има обществена подкрепа над 1 000 000 души.

Моето мнение е, че ГЕРБ ще спечели изборите, но няма да му дадат да управлява, няма да му позволят да състави правителство. Тоест, когато говорим за 2021 г., ще мислим за 2013-а, само че ще мислим в условията на тежки хуманитарни и икономически последици от пандемията. Вероятно ще се направи правителство тип „Беров“ или тип „Орешарски“ без ГЕРБ. Докъде ни доведоха тези правителства всички знаем.

Но в България в условията на хуманитарна и икономическа криза, която се задава, няма друга подготвена партия и премиер, който да управлява, освен Бойко Борисов. Катастрофите през 90-а година спасяваше СДС, през новото хилядолетие – Борисов. Борисов като личност е последният спасител, имаме изчерпване на такива управници. 

Съжалявам за злокобната прогноза, но според мен България ще се вкара в избори до дупка – нещо, което аз предрекох през 90-те години. Чакат ни 10 години на избори до дупка, политически турболенции в една крайно неизгодна ситуация в Европа и България с оглед на хуманитарните, икономически, социални и политически последици от пандемията.

Радев, за съжаление, не спомогна България да бъде обединена в битката срещу коронавируса. Той си позволи да обвини българското правителство, че е виновно за умиращите – те не умирали от коронавируса, а заради хаоса на управлението. А всъщност той създаде хаоса с вдигнатия си юмрук и повел по време на чумата няколко хиляди души, които да говорят от името на няколко милиона.

За пръв път в историята на президентската институция български държавен глава не се опита дори малко от малко да изпълни конституционното си задължение и да олицетвори единството на нацията по време на биологична война срущу страната си. Той дори не свика КСНС, за да каже: било, каквото било, един за всички, всички за един. Той се самоизолира в битката с чумата. Направи си самоимпийчмънт. Той се самоотстрани от държавен глава, обединител на нацията.

България остана без президент по време на чума, без главнокомандващ по време на война. 

И понеже догодина по това време президентските избори вече ще са минали, тоест, сега вече ние започваме да влизаме в президентска кампания, моят призив е да изберем не анархо-комунист, а президент хуманист. 

pik.bg

Facebook Коментари