Агент Николай: На 14 -ти трябва да свалим Радев, иначе ни чака третия пол

България е на път да стане колония. За това на 14 ноември ние трябва да свалим Румен Радев и да попречим на неолибералите да вземат властта в България, защото ни чакат третия пол, Истанбулската конвенция, клякането пред Македония и приемането на мигранти. 

Бившият служебен икономически министър Кирил Петков и колегата му Асен Василев представиха своя политически проект. Двамата веднага дадоха заявка, че се целят в управлението на страната. Заявиха и категоричната си подкрепа за втори мандат на Румен Радев.

В същото време президентските избори вече се виждат на хоризонта, но от ГЕРБ упорито мълчат за техния кандидат.

Как ще протекат политическите процеси у нас до изборите 2 в 1 на 14 ноември и каква оценка дава на харвардския проект – пред агенция ПИК горещите новини коментира Георги Марков. С бившия конституционен съдия разговаря Ивайло Атанасов:

– Г-н Марков, вие сте човек с политически опит, участник сте във Великото Народно събрание, в първата победа на СДС, депутат сте в 36-ото и 44-ото Народни събрания. Правите добри прогнози, като тази за изборите до дупка. Как виждате новия проект на Кирил Петков и Асен Василев?

– Аз имах възможността да гледам едно клипче на Кирил Петков при Цветанка Ризова. Мога да кажа, че той е изключително симпатичен, отдавна не сме имали, да не кажа хич, млад човек с такава харизма на успял бизнесмен. Има нещо много хрисимо в поведението му, което показва, че на всичкото отгоре е и добър артист.

С голяма лекота се опитва да неглижира фактът, че е нарушил основния ни закон. Той продължава да твърди, че се е справил с Конституцията, тъй като преди да стане министър е подал молба за освобождаване от гражданство и че морално не е укорим. Да, но според българската Конституция към момента на встъпването му в длъжност той е трябвало да има само българско гражданство. 

Учудващо е, че човек, който е завършил Харвард, не може да се справи с един казус, с който може да се справи и студент от Благоевградския университет… Може би му се струва много формално спазването на българската Конституция, но именно заради подобни формални текстове от парламента беше изваден избраният вече за депутат Жорж Ганчев, който на президентски избори беше получил мажоритарно почти 1 млн. гласа.

Точно поради такава, даже бих казал и по-голяма формалност, Симеон ll не можа да стане държавен глава. А това много му отиваше, защото царят и до ден-днешен не е казал и една лоша дума срещу никой сънародник. Оказа се, че последните пет години е живял в страната, но Конституционния съд каза, че трябва да е по 183 дни във всяка от годините. Така той вместо президент, стана премиер.

Когато си тръгнал да говориш за почтеност, трябва да дадеш добър пример. Мисля, че Кирил Петков изпусна златен шанс. При представянето на новата си партия той трябваше да са извини за допусната грешка с простичките думи: “Всеки може да допусне грешка, никой не е застрахован“. И още: „Бях подведен, както самият той твърди, от един конституционен съдия, който ми каза, че това е достатъчно“ – без разбира се да му казва името, защото ако е действащ, ще трябва да си хвърли тогата.

– А как виждате неговите послания, високопарните думи за почтеност и въобще анонса му да прави дясна политика с леви резултати?

– Този анонс за почтените срещу непочтените е патент на Румен Радев. Когато Радев вдигна юмрука си и излезе пред президентството, той обяви няколкото хиляди души там за почтени, което автоматично направи другите милиони граждани непочтени. 

Крайно претенциозно е да твърди, че почтените ще са само в неговата партия. Например, аз се считам за почтен и ще гласувам за ГЕРБ. Считам се, защото за 9 години конституционен съдия, горе-долу толкова като депутат и още толкова във футболен клуб “Левски“, съм известен със своята почтеност. Аз жилище не съм купувал нито през комунизма, нито през демокрацията. Имотите ми са от царска България. И кола не съм имал. 

Колкото до десни и леви, трябва да разберем какво мисли г-н Петков за своята нова формация. Като ще прави дясна политика, към ЕНП ли ще се насочи или към новата консервативна формация на Виктор Орбан? Като ще дава леви резултати, в ПЕС ли ще отиде? Като харесва Макрон, може би ще отиде при либералите от АЛДЕ? А след като ухажваше „Екогласност“ и искаше да е с тях на изборите, може би да отиде при „зелените“? В крайна сметка той иска да управлява 4 години, а по времето на това негово евентуално управление ще има евроизбори.

Нещо, което ми направи впечатление – той няма елементарен политически опит, което, разбира се, е нормално. Все пак човекът не се е занимавал с политика… Аз очаквах да чуя най-важното за всички граждани днес, а именно как ще се справим и как неговата формация ще се справи с биологичната война, наречена коронавирус. Защото няма по-голяма ценност от живота и здравето на българските граждани. А в момента, септември месец, преди да е започнала астрономическата есен, ние въртим между 1000 и 2000 заразени на ден и нещата, като тенденция, хич не са добри. Какво предлага той? Да правим ли ваксини? Ако ще се прави някаква политика за ваксиниране на населението, каква ще бъде тя? Например в няколко страни без карта за ваксинация не те пускат в ресторант, на театър, на плувен басейн и т.н. Така и не се разбра какви са неговите намерения в тази област, защото един министър-председател, за какъвто той се готви, е изцяло отговорен за вътрешната и външна политика на страната.

Нищо не каза и по два изключително важни външо-политически въпроса. Единият е безсрамното решение на ЕП да приемем третия пол. А другото е натискът от американците да клекнем пред Македония. Случайно или не, точно в деня, в който г-н Петков обяви новата си формация, новият господар на Западните Балкани и комисар на САЩ, който се нарича Габриел Ескобар, каза, че е голяма грешка, задето спъваме Северна Македония за еврочленството й. 

– Харесва ли ви наименованието на формацията им „Продължаваме промяната“. Всъщност тук изниква и въпросът – имаше ли наистина промяна през тези няколко месеца управление на Румен Радев?

– Учудвам се, че г-н Петков е измислил такова лого – „Продължаваме промяната“ (ПП). По-скоро истината е, че от 10 май насам „Продължаваме падането“ (ПП).

България се срина и не можа да се справи с коронавируса, като сме на последно място в Европа по ваксинация.

Цените нараснаха главоломно и никой не е в състояние да ги спре.

Трябва да кажем, че за първи път в новата ни история служебен министър позволи да каже, че има бивши хора, с което ни върна в реториката на 9 септември. По този въпрос Кирил Петков мълчи, въпреки че беше колега с печално известния Бойко Рашков.

Каква промяна има в България при пълни болници, при растящи цени и при тотална международна изолация? Та служебният премиер Стефан Янев, след 4 месеца управление, не е поканен никъде зад граница. 

В България няма промяна. Няма и такава вълна, каквато твърди, че има Кирил Петков. Ако имаше такава вълна, голяма част от избирателите щяха да гласуват, а 60% не отидоха до избирателните секции на 11 юли.

– Как гледате на Христо Иванов, Мая Манолова и на другите, които искат да се закачат за него и да бъдат заедно в една листа? 

– Вече казах в едно интервю за ПИК, че американците смениха Христо Иванов с Кирил Петков. И това е съвсем основателно. Петков е харизматичен, не е участвал в управлението като провален министър. Христо Иванов беше провален министър на правосъдието и затова Бойко го изгони. Освен това се е вманиачил само в главния прокурор и т.н.

Ако американците, чиито проект е новата формация на г-н Петков и по-специално на Сорос, който финансира Демократическата партия на САЩ и е сложил за свой наместник да отговаря в Европа за „Отворено общество“ Гералд Кнаус, искаха Кирил Петков да е с Христо Иванов, то просто щяха да го насочат в ДеБъ.

Именно затова и президентът Байдън спомена в своята реч Петков и даде зеления светофар на неговото толериране в България, включително толериране и от Румен Радев, който наруши Конституцията и от Конституционния съд, който, за зла участ, се отказа от конституционното правосъдие и се отказа от казуса „Петков“, докато той беше министър. Той вече не е министър и ефектът за отмяна на указа не би бил същият.

– Президентските избори съвсем наближиха. Как ще коментирате факта, че ГЕРБ няма кандидат към момента? 

– Силно съм изненадан от факта, че само 17-18 дни преди крайния срок за регистрация на кандидатите в ЦИК, партия ГЕРБ не е издигнала свой кандидат за президент. 

Президентската институция е изключително сериозна. Ние сме парламентарна република, но с пряко избран държавен глава. Вижда се, че животът е по-силен от всичко и може да преминем и през ситуация на чисто президентско управление. Ето, от 10 май, Радев ни управлява със служебни кабинети и така със сигурност ще бъде поне до Нова година. 

Заради авторитета към институцията и заради уважението към самите избиратели, кандидатът за президент на ГЕРБ отдавна трябваше да бъде обявен.

Аз гледам с насмешка на думите, че засега той не бил издигнат, защото имало страх да не бъде атакуван. Думата страх не трябва да бъде никога като етикет на един държавен глава, защото по дефиниция той е върховен главнокомандващ и второ – считам, че забавянето на издигане на кандидатурата забавя възможността и за сериозна и по-голяма кампания.

– На 14 юли в свой пост във Фейсбук вие споделихте личното си мнение, че най-подходящ за държавен глава е Петър Стоянов. В крайна сметка той отказа да се яви на тези избори. Бихте ли казали някакво друго име, което смятате, че може да се справи с Румен Радев?

– Да, направих този мой личен пост, защото президентът Стоянов имаше три характеристики, които го правеха фаворит в битката с Радев.

Първо – вече е бил успешен държавен глава, за разлика от Румен Радев и предотврати гражданската война, когато в края на 90-те години, на раменете на един висш служител от сигурността – Краси Петров, с мегафон в ръка, спря тълпите да линчуват депутатите на БСП, след като парламентът беше запален. 

Второ – той е блестящ юрист и се справи отлично с Конституцията. За разлика от Радев, който над 10 пъти я наруши, Стоянов не я наруши нито веднъж.

И трето – има невероятни международни контакти, каквито нито един български държавен глава не е имал. Особено те са силни със сегашната американска администрация. След като Джо Байдън заспа на срещата си с израелския премиер, е ясно, че тя се контролира от Хилъри Клинтън, с която Петьо е на „ти“. 

Този влак обаче вече замина, та ще чакаме другия да дойде.

Прочее, Петър Стоянов е единственият български държавен глава в годините на прехода, който не е бил член на БКП. 

– Битката на 14 ноември ще бъде много важна. Защото, ако Радев остане и в следващите пет години в президентството, сегашната ситуация в България ще продължи…

– Да, прав си, Иво! В момента България е попаднала изцяло в една неолиберална мъгла. Десницата е тотално мъртва. Дясна партия няма. Отгоре на тази либерална мъгла стои червеният юмрук на анархо-комуниста Румен Радев.

Правилно Недялко Недялков наскоро беше доловил точно тази коалиция – анархо-комунисти и неолиберали, които Виктор Орбан нарича “комунистчета с дипломи“.

Сега е моментът да ти разкажа, а и на читателите на ПИК, един интересен разговор между Виктор Орбан и Петър Стоянов пред 1999 г. Легендата Орбан е млад премиер на Унгария, избран в първия си мандат едва на 35 години. В България премиер е Иван Костов, с когото той поддържаше отлични отношения, а президент е Петър Стоянов. На политически форум в България на европейската десница Орбан и Петьо Стоянов разговарят в Стария град на Пловдив. Унгарският премиер казва: „Г-н президент, завиждам на българите! Десен президент, десен премиер, дясно парламентарно мнозинство, десен председател на парламента (Йордан Соколов – б.ред.), десен кмет на София (Стефан Софиянски – б.ред.), десен главен прокурор (Иван Татарчев – б.ред.), десен председател на ВКС (Иван Григоров – б.ред.), десен председател на ВАС (Владислав Славов – б.ред.) и дясно мнозинство в КС“. Това последното наистина така си беше – бяхме 9:3.

Жалко е сега, ако на някой световен или европейски форум, се срещнат Виктор Орбан и Петър Стоянов. Какво би му казал Петьо: „Викторе, ти тогава хвалеше България, а аз сега да похваля Унгария! Три пъти печелиш с 2/3 мнозинство изборите, правиш чудеса, а ние се върнахме във времето след 9 септември и станахме бивши хора“.

Със сигурност Петър Стоянов с неудобство ще признае, че сме единствената бивша соцстрана, която 75 години се върти около едни и същи комунистически фамилии. Децата, внуците и снахите на комунистическата номенклатура се накачулиха по върховете на държавата, та ги пратихме да ни представляват даже и в странство. От слуги на съветските другари, станаха слуги на американските и брюкселските неолиберали. Станаха партизани на Сорос. Ярък пример е Христо Иванов-Бойкикев.

Днес България е в тотална неолиберална мъгла, превърна се в разнебитена институционално държава, със силно влияние на новата радикална неолиберална американска администрация.

България е на път да стане колония. За това на 14 ноември ние трябва да свалим Румен Радев и да попречим на неолибералите да вземат властта в България, защото ни чакат третия пол, Истанбулската конвенция, клякането пред Македония и приемането на мигранти. 

Тук е моментът да кажа, че ми се струват доста смешни твърденията на Кирил Петков, че ще привлича инвестиции. Никакви инвестиции не могат да дойдат в една страна, в която президентът млати юмрук и иска разпускането на законно избран парламент, с което нарушава Конституцията и основните принципи на правовата държава.

Никой няма да дойде в държава, която, само за няколко месеца, прави втори предсрочни и общо трети избори и макар, че е парламентарна, се управлява от президент – т.е. няма елементарна политическа стабилност, нито пък ще дойде в държава, в която главният прокурор непрекъснато е руган, снета му е охраната и се закриват наскоро разкрити съдилища. 

Самият Петков като министър, си позволи публично, в телевизонно предаване, да нападне грозно Софийски градски съд, защото едно решение не му харесва. Очевидно много си е повярвал. Така ли са ги учили в Харвард? Да борят съда с гласност, както той се изрази.

На 14 ноември трябва да мислим много добре – да продължим падението или да се върнем към нормалния живот.

pik.bg

Facebook Коментари